Život českých pramoří : zkameněliny, jejich sběr a určování - Prantl, Ferdinand, 1907-1982 (Kruh (Přírodovědecké vydavatelství), 1952)
Kniha navazuje na dlouholetou tradici sbírání fosilií v českém prostoru a snaží se vzbuditi zájem milovníků přírody o sběr zkamenělin, které jsou nenahraditelnými doklady o primitivních formách života na naší půdě a vývoje tvorstva vůbec. Poučuje sběratele přírodnin o tom, co jsou to zkameněliny, jak vznikají, kde je hledat a jak je sbírat. Největší část díla je věnována obsáhlému systematickému přehledu bohaté fauny dávných prvohorních pramoří ve střed. Čechách. Dílo nemíní však být ani učebnicí paleontologie a ani souborným klíčem k určování všeho živočišstva středočes. staršího paleozoika; autor chce dát do rukou zájemců "co možná přehlednou, orientační pomůcku k určování běžných typů českých paleozoických zkamenělin".